2017 m. rugpjūčio 20 d., sekmadienis

Uzbekiškas plovas

Reikės :

ryžių 2 kg
morkų 2 kg
svogūnų 2 kg
mėsos 2.5-3 kg
česnako galvučių
prieskonių

Gerai įkaitiname kazane aliejų arba jei yra ištirpiname lajų. Ištirpinus lajų išimame spirgučius. Pagrindinė proporcija 1 kg ryžių - 200 gr. aliejaus. Sudedame mėsą ir apkepiname kol pasidengs plutele. 
Išimame mėsą ir suberiame pusžiedžiais supjaustytą svogūną. Kepiname kol svogūnai atiduos sultis ir paruduos. Suberiame mėsą atgal. Permaišome gerai, pora minučių pakepiname kol  svogūnai įgaus mėsos skonio. Suberiame morkas, viską gerai permaišome ir kepiname kol morkos suminkštės. 


Beriame prieskonius. Pagrindiniai plovo prieskoniai - kuminas ir kalendros sėklos. Kuminą bersime truputį vėliau. Subėriau maždaug saują grūstų kalendros sėklų. Sėklos turi būti grūstos arba beriant į kazaną sėklas trinti tarp delnų. Toliau prieskoniai pagal kiekvieno skonį. Aš subėriau saują rūkytos paprikos miltelių, šafraną. Labai tinka džiovintų barbariso uogos. Nedidelę saują aitriosios paprikos dribsnių.
Įpilame vandens.  Pagrindinė proporcija 1 kg ryžių - 1.5 ltr. vandens. Mano atvėju 2 kg. ryžių - 3 ltr. vandens. Viską gerai permaišome, įmerkiame galvutes česnako, čilį pipiriuką. Viską užviriname ir troškiname 40-45 min. Ugnis turi būti ne perdidelė, kad būtų toks vidutinis burbuliavimas. Su kiaurasamčiu galima karts nuo karto pamaišyti, kad nepradėtų degti kas apačioje.


Šitas viralas vadinasi zirvak. Praėjus 40 min. sūdome jį. Pagrindinė proporcija 1 kg ryžių - 1 v.š. druskos. Druskos galima ir daugiau ir mažiau dėti, pagal skonį. Šiaip nereikia bijoti druskos, nes ryžiai pasiims dalį druskos. Gerai permaišome ir verdame dar 5 min. Zirvak'as gatavas.

Toliau ryžiai. Ryžius galima naudoti praktiškai betkokius, man patinka basmati. Ryžius skalaujame kol išplausime krakmolo pudrą. Gerus ryžius galima, kad ir prieš valandą, prastesnius geriau prieš pat dedant į kazaną, nes išbrinkę jie tiesiog pervirs. Ryžius gražiai suberiame į kazaną, išlyginame paviršių. Ryžius turėtų dengti skystis maždaug per pirštą. Tada užberiam kumino. 

Reikia didesnės ugnies, kad viskas greičiau užvirtų ir iš apačios į paviršių kiltų riebalai. Kai skystis pradeda virti, padarom maždaug vidutinę ugnį, kad būtų nelabai intensyvus burbuliavimas. Su kiaurasamčiu galima lengvai purenti viršutinį ryžių sluoksnį, kad skystis greičiau nugaruotų. Nugaravus skysčiui subadome plovą iki pat dugno ir žiūrime ar yra dar skysčio. Jei matosi kaip ten dar burbuliuoja, verdame kol skystis išgaruos.


Išgaravus skysčiui sumažinam ugnį. Galima išvis užgesinti ar išimti degančias malkas, karštos žarijos duos reikalingos kaitros. Uždengiame kazaną dangčiu, dėl sandarumo po dangčiu galima ir medžiagos patiesti. Taip paliekame 20-25 min. 


Praėjus laikui atidengiame kazaną ir gerai viską permaišome. Atsargiai maišant išrenkam česnako galvutes. Česnaką, šonkauliukus, mėsą jei ji buvo supjaustyta stambiais gabalais sudedam atskirai į didelę lėkštę. Šiaip neretai uzbekai išvirus plovą nieko nemaišo, o kazaną apverčia ir išverčia plovą tiesiai į didelę lėkštę. Apačioje lieka ryžiai, viršuje mėsa, taukai geriasi į ryžius. Bet apversti karštą dvylikos litrų kazaną yra reikalų.
Viskas, skanaus !



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą