2014 m. balandžio 13 d., sekmadienis

Truputį apie steikus : Šonkaulių dalis (RIB)



RIB - pas mum ši dalis yra vadinama nugarine, nors tiksliau ją turbūt reikėtų vadinti - šonkaulių dalimi. Iš šios dalies pagaminti steikai, turbūt patys skaniausi su labiau išryškintu skoniu. 


Rib Eye steak - išpjautas iš galinės šonkaulių dalies. Mūsų parduotuvėje ar turguje parsiduoda kaip antrekotas be kaulo. Pats žodis antrekotas kilęs iš prancūzų kalbos Entrecôte (entre — tarp, ir côte — šonkaulio).  Jei kalbame apie klasikinį prancūzišką Entrecôte, tai jis  yra   ruošiamas iš Šarolė (Charolais) veislės vienerių metų mėsinio buliuko mėsos, išpjautos iš nugarinės tarp stuburo ir šonkaulių. Pati buliuko veislė išvesta Prancūzijoje.
 Rib Eye steikas dar turi Delmonico pavadinimą. Pavadintas jis dėl paruošimo būdo Delmonico restorane XIX a. Niujorke. Australijoje Rib Eye vadinamas Scotch fillet.

Rib steak  - analogiškas antrekotas tik su kaulu. 



Cowboy Cut steakantrekotas išpjautas iš vidurinės šonkaulių dalies ir yra truputį didesnis už įprastą Rib steiką. Mėsa gražiai apipjaustoma ir paliekamas nedidelis švarus kaulas. Sakoma, kad kaubojai valgydavo steikus paėmę už šio kaulo. Tačiau pats cowboy cut terminas atsirado 1960-ūjų gale.


Tomahawk steak - antrekotas išpjautas iš priekinės šonkaulių dalies, todėl steikai būna didžiuliai, porcijinis steikas gali sverti net 1.2 kg. Labiausiai Tomahaukus mėgsta amėrikiečiai, ypač selfius daryti su juo. Paliekamas ilgas gražiai nuvalytas kaulas, mėsa gražiai apipjaustoma prancūzišku stiliumi. Iš čia ir Tomahauko pavadinimas, dėl panašumo į jį. Namuose petelnėje nelbai ir iškepsi tokį, reikia grilio. Kepa ir taip :



Rib roast - antrekoto su kaulu kepsnys, nors parduotuvėje dažniausiai parsiduoda kaip nugarinė su šonkauliukaisPuikiai tinka kepti   tiek ant grilio tiek orkaiteje.

Rib Eye roast - analogiškas  antrekoto  kepsnys tik be šonkauliukų . Puikiai tinka kepti   tiek ant grilio tiek orkaiteje.


Šonkauliukai - tinka tiek griliui tiek barbekiu. Žinoma  nereikia pamišti BBQ padažo prie jų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą