2014 m. balandžio 12 d., šeštadienis

Truputį apie steikus : Juosmens dalis (Short Loin)


Short Loin -  juosmens dalis, nors pas mum įprasta ją vadinti nugarine. Iš šios dalies kepami vieni populiariausių steikų.


Porterhouse steak - steikas su T-formos kaulu išpjautas nuo juosmens galo. Vienas gardžiausių steikų, nes iš vienos kaulo pusės yra švelni išpjovos dalis (Tenderloin), iš kitos kaulo pusės - nugarinės dalis (Strip steak). Steikai buna didžiuliai, vienas gali sverti net 1,0 kg.

T-Bone steak - steikas su T-formos kaulu išpjautas iš juosmens vidurio, todėl yra mažesnis už Porterhouse  steiką, ypač skiriasi išpjovos dalis, ji daug mažesnė. 


Strip steak - vienas populiariausių steikų iš juosmens. Dažniausiai ruošiamas be kaulo ir vadinamas New York steiku.


Club Steak - Strip Steikas su kaulu. Iš esmės tai T-Bone steikas, tik be išpjovos dalies. Ši juosmens dalis pati ilgiausia ir minkščiausia, einanti  per visą juosmens ir šonkaulių skeridenos dalį.


Tenderloin - išpjova, pati minkščiausia galvijo dalis, nes raumuo praktiškai nedirba. Tuo pačiu šis raumuo praktiškai neturi reibalinio sluoksnio, kuris turi didelę reikšmę mėsos skoniui. Kepsnius ir steikus iš šios dalies labai mėgsta moterys, ypač kurios saugo savo gražią figurą, nes tai pati liesiausia mėsa. Žinoma yra Kobė jautiena, kuri turi labai didelį marmuringumą, jos ir skonis bus atitinkamas.


Châteaubriant - klasikinis išpjovos kepsnys. Pati išpjova yra smailėjanti, tad kepsniui tinkama visai nedidelė, vienodo storio, maždaug iš vidurio dalis. Yra nemažai kas prieš kepimą marinuoja mėsą, mano galva to visiškai nereikia daryti. Prie išpjovos kepsnio ar steiko yra gaminami padažai, sakyčiau net būtini.


Filet Mignon - steikas Medalionas, žanro klasika. Pats minkščiausias, brangiausias ir prašmatniausias steikas. Nors man asmeniškai nėra mano mėgstamiausias, aš su didesniu malonumu suvalgyčiau sultingą Rib Eye ar T-Bone steiką. Iš vienos išpjovos išeina 4-5 medalionai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą